Karpo je mikrobiološki prepatat koji se koristi za proredjivanje plodova jabuke. Sadrži prirodna jedinjenja auksina i citokinina koja su dobijena mikrobiološkom fermentacijom. Karpo se primenjuje kada je veličina plodova od 8 -15 mm. Karpo utiče na smanjenje zametanja plodova, povećanje krupnoće plodova i udela plodova I klase. Karpo ne izaziva fitotoksiju jer sadrži prirodna biozazgradiva jedinjenja koje biljka može da metaboliše. Karpo utiče ne povećanje udela plodova I klase > 75 mm za 20%.
POGODAN ZA UPOTREBU U ORGANSKOJ PROIZVODNJI
Karpo se primenjuje kada je veličina ploda od 8 – 15 mm, kod sledećih sorti jabuke i koncentracija primene:
- Zlatni delišes, čadel 0,5 – 1 %
- Greni smit, jonagold, crveni delišes standard, mutsu- 0,5 – 1 %
- Ajdared (gala) : 0,2 – 0,5 %
- Crveni delišes (spur i semi-spur tipovi) – 0,2 – 0,5 %.
Kod Stabala velike bujnosti u punom rodu , pri obilnom cvetanju i sunčanom i toplom vremenu upotrebiti veće koncentracije preparata. Njegova primena nije direktno zavisna od vremenakih uslova.
Efekti primene:
- redovna rodnost
- veća prosečna masa ploda
- veći udeo krupnijih plodova
- bolja obojenost
- čvršći plodovi
- lakše se obavlja zaštita
- lakša je berba krupnih plodova
- manji su troškovi sortiranja
- manje opadanje pred berbu
- veća ekonomska dobit
INTERESUJE VAS Karpo?
Pošaljite upit
Ukoliko Vas interesuje Karpo , kontaktirajte nas putem ove forme.
Gde kupiti
Poljoprivredne apoteke
Zadruge
Veleprodaje