20.03.2023
Izdvajamo
, Ratarstvo
, Savet agronoma
Tretman semena kukuruza, suncokreta i soje
Primenom Agrounik tehnologije za tretman semena poljoprivredni proizvođači dobijaju velike benefite sa malo ulaganja. Klijanje i nicanje kod kukuruza određuje broj potencijalnih klipova na parceli. Izbijanje prvog pravog lista iznad površine zemlje je karakteristika ove faze i biljka nastavlja svoj razvoj izduživanjem mezokotila. Zato je važno nadoknaditi auksine izgubljene nicanjem […] DetaljnijeBokorenje pšenice – Preporuke naše stručne službe
Bokorenje pšenice predstavlja fenofazu rasta i razvića, pri čemu se formiraju sekundarni izdanci u čvoru bokorenja. Kada pšenica dostigne fazu 3. lista, nastaje čvor bokorenja i on je najvažniji deo mlade biljke, jer se u njemu nalaze svi delovi buduće, odrasle biljke. Optimalni uslovi za bokorenje su svakodnevne temperature od 15-17 stepeni tokom dana. Ovaj […] Detaljnije
04.05.2022
Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Primena preparata u koštičavom voću u fazi formiranih plodova
Razvoj semena i ploda koštičavih voćnih vrsta počinje dvojnim oplođenjem, a završava se nastupanjem botaničke zrelosti. Za to vreme u plodu se dešavaju morfološke, fiziološke i biohemijske promene. Period razvoja ploda koštičavih voćnih vrsta od punog cvetanja do berbe traje 30-80 dana. Prva faza traje od oplođenja do početka odrvenjavanja koštice. Odlikuje se intenzivnim rastom […] Detaljnije
04.05.2022
Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Sta raditi u slučaju pojave stresnih uslova u proizvodnji maline?
Među jagodastim voćnim vrstama koje se gaje u Srbiji, malina je preko tri decenije najznačajnija voćka uzimajući u obzir obim proizvodnje, ukupne površine i ostvareni izvoz. Agroekološki uslovi za gajenje maline su skoncentrisani na relativno mali prostor zapadne i centralne Srbije, ali se u poslednjoj deceniji malina sve više širi i izvan ovih tradicionalnih […] Detaljnije
04.05.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Intezivni porast i razvitak plodova jagode
Nakon dvojnog oplođenja jagode, semeni zameci se razvijaju u semenke i pritom luče fitohormone koji podstiču porast cvetova u sočan plod. Porast ploda jagode u zavisnosti od sorte i vremenskih prilika traje od 20 do 40 dana. U toku razvoja plod prolazi kroz tri etape.U prvoj etapi su intenzivne deobe ćelija tvornog tkiva, dok u […] Detaljnije
04.05.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
Primena bioregulatora u proredi plodova jabuke
Proreda plodova Primena biopesticida i bioregulatora polako, ali sigurno zauzima svoje mesto u poljoprivrednoj proizvodnji. Njihova primena ima brojne prednosti. Osim što je bezbedna za zdravlje i životnu sredinu, omogućava proizvodnju kvalitetnih i zdravih plodova, bez vremenskih ograničenja u primeni, a samim tim obezbeđuje i povećanje prinosa. Regulisanje rasta i rodnosti pored rezidbe […] DetaljnijeCvetanje jabuke
Cvetanje je najkritičnija fenofaza jabuke u pogledu osetljivosti cvetova i cvetnih elemenata na niske temperature, ali i napade bolesti i štetočina. Vreme cvetanja (početak, tok, trajanje) zavisi od genotipskih osobina sorte i od delovanja ekoloških činilaca. Kao i kod ostalih voćnih vrsta, u fenofazi cvetanja mogu se razlikovati tri osnovne podfaze: Početak cvetanja, […] Detaljnije
11.04.2022
Savet agronoma
, Voćarstvo
Cvetanje jagode
Cvetanje (otvaranje kruničnih listića cveta) je bitan činilac rodnosti jagode. To je veoma osetljiva fenofaza, jer od poznih mrazeva mogu da stradaju otvoreni cvetovi, a još više mladi plodovi. Početak, tok i dužina cvetanja zavise od osobina sorte, goegrafske širine, nadmorske visine, ekspozicije, primenjene agrotehnnike i vremenskih prilika koje vladaju pre i za vreme […] Detaljnije
11.04.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Voćarstvo
Kako protiv bakteriozne plamenjače u krušci?
Bakterioznu plamenjaču kruške izaziva parazitska bakterija Erwinia amylovora. Bolest potiče iz Severne Amerike, gde je zbog ogromnih šteta koje je prouzrokovala u nekim oblastima SAD i Kanade praktično bilo napušteno gajenje kruške. U Evropi je nije bilo do 1957. godine kada je otkrivena u Engleskoj. Otuda se proširila na mnoge zemlje, a 1990. godine otkrivena […] Detaljnije
21.03.2022
Izdvajamo