Bistrol home proizvodi

Zagađenje voda predstavlja najkompleksniji globalni ekološki problem. Svako zagađenje hemijskim otpadom iz industrije i transporta, pesticidima sa poljoprivrednih površina dospeva do podzemnih voda, bunara, reka, jezera i mora. 

Domaća otpadna voda predstavlja vodovodsku vodu ili prirodnu vodu približnog kvaliteta koja je upotrebljena za kuvanje, pranje ili sanitarne potrebe u domaćinstvu. Pored mineralnih i organskih materija ona još sadrži i značajne količine humanih ekskremenata, papira, sapuna i drugih sredstava za pranje, otpadaka od hrane i velikog broja drugih otpadnih materijala.

Zašto je funkcionalan septički sistem važan?

Septički sistem je mini pogon za preradu kanalizacionog otpada i otpadnih voda. Ovaj složeni sistem sastoji se od sanitarnih uređaja, cevi, septičkog tanka ili septičke jame i zone u koju se odliva otpadna voda (okolno zemljište). Da bi se izbegli poremećaji u funkcionisanju i blokade septičkog sistema, neophodno je da se razume kako on radi i kako ga treba preventivno održavati.

Moderan način života nameće upotrebu raznih hemijskih sredstava za održavanje lične i opšte higijene u domaćinstvu, koja izuzetno negativano utiču na uslove u septičkom sistemu. 

Narušavanje prirodnog biološkog balansa prvo dovodi do usporenog rada septičke jame, a kasnije i do potpunog začepljenja usled taloženja nerazgrađenog otpada. Izuzetan problem predstavlja i taloženje nerazgrađenih masti i ulja u zemljištu oko same jame, čime dolazi do stvaranja potpuno nepropusne zone i ona postaje zatvoren sud. 

Sadržaj se izliva na površinu, šire se neprijatni mirisi i preti opasnost od infektivnih bolesti.

Kako izgleda biološko prečišćavanje septičke jame?

Za prećišćavanje sanitarnih otpadnih voda preporučuje se korišćenje preparata na bazi različitih vrsta mikroorganizama. Biološko prečišćavanje se primenjuje za: 

 • uklanjanje organskih materija; 
 • uklanjanje azota (kao biogenog elementa) pomoću postupaka nitrifikacije i denitrifikacije; 
 • razgradnju mulja iz procesa primarne obrade otpadnih voda. 

Biološki procesi prečišćavanja voda mogu se odvijati kao aerobni i anaerobni, uz pomoć aerobnih ili anaerobnih mikroorganizama.

Zašto je Bistrol za septičke jame najbolje rešenje?

Naučno–istraživački tim Agrounik-a je razvio preparat BISTROL HOME za prečišćavanje sanitarnih otpadnih voda iz septičkih jama. Bistrol Home sadrži konzorcijum aerobnih i anaerobnih bakterija koje su izolovane iz prirodnih sredina. 

Bakterije produkuju enzime proteaze, celulaze i lipaze, koje razgrađuju sadržaj organskog otpada, otklanjaju neprijatne mirise, smanjuju količinu mulja, skraćuju vreme do pražnjenja jame.

Bistrol Home pomoću mikrobnih enzima, biosurfaktanata i formiranih biofilmova:

 • aktivira biološko razlaganje organiskog otpada, 
 • smanjuje količinu mulja, 
 • rastvara i mineralizuje čvrsti sloj taloga, 
 • smanjuje hemijsku i biološku potrošnju kiseonika (COD- Chemical Oxygen Demand i BOD- Biological Oxygen Demand). 

Bistrol za septičke jame takođe eliminiše amonijak i ostale neprijatne mirise, smanjuje zagađenje odlazeće vode kao i količinu sedimentiranog taloga na dnu. Bistrol Home održava prirodni biološki rad septičkih ama, spračava začepljenje i curenje, olakšava praženjenje septičkih jama i ne oštećuje kanalizacione cevi.

Bistrol za septičke jame sadrži aerobne i anaerobne saprofitne bakterije, koje razlažu proteine, celulozu i masti i ulja. Bakterije produkuju enzime –  proteaze, celulaze i lipaze, kojima razgrađuju mulj u septičkim jamama. 

Ove bakterije produkuju i površinski aktivne metabolite – biosurfaktante koji učestvuju u formiranju biofilmova, emulgovanju, degradaciji i transformaciji organskog otpada u mulju i vodi koja se nalazi u septičkoj jami.

Kada i u kojoj količini primenjujemo Bistrol za septičke jame?

Bistrol Home je namenjen septičkim jamama zapremine od 8 do 10 m3 i primenjuje se na sledeći način.

1. Za zapuštene septičke jame

Sipajte 1 L BISTROL HOME-a direktno u WC šolju, lavabo ili u septičku jamu. Prethodno promućkajte sadržaj.   

2. Za redovno održavanje septičkih jama

Sipati 250 ml na svakih 7 dana u wc šolju, sudoperu i lavabo i druge odvode ili direktno u septičku jamu.

Koji su efekti primene sredstva Bistrol Home?

 • Prečišćavanje septičke jame prirodnim putem;
 • Otklanjanje neprijatnih mirisa iz kanalizacije, sudopera, lavaboa;
 • Sprečavanje začepljenja i curenja;
 • Lakše pražnjenje septičkih jama.

INTERESUJE VAS Bistrol Home?

Pošaljite upit

Ukoliko Vas interesuje Bistrol Home , kontaktirajte nas putem ove forme.

  Gde kupiti

  Poljoprivredna apoteka

  Poljoprivredne apoteke

  Zadruga

  Zadruge

  Veleprodaja

  Veleprodaje

  Kontaktirajte nasContact icon

   Zakažite razgovor sa našim poljoprivrednim inženjerom