Primena saveta za poljoprivrednu proizvodnju naših agronoma će u velikoj meri poboljšati kvalitet vašeg zemljišta, olakšati proces proizvodnje i osigurati veće prinose. Za vas smo pripremili najkorisnija uputstva stručnjaka iz svih grana poljoprivrede.
20.03.2023
Izdvajamo
, Ratarstvo
, Savet agronoma
Tretman semena kukuruza, suncokreta i soje
Primenom Agrounik tehnologije za tretman semena poljoprivredni proizvođači dobijaju velike benefite sa malo ulaganja. Klijanje i nicanje kod kukuruza određuje broj potencijalnih klipova na parceli. Izbijanje prvog pravog lista iznad površine zemlje je karakteristika ove faze i biljka nastavlja svoj razvoj izduživanjem mezokotila. Zato je važno nadoknaditi auksine izgubljene nicanjem […]
DetaljnijeBokorenje pšenice – Preporuke naše stručne službe
Bokorenje pšenice predstavlja fenofazu rasta i razvića, pri čemu se formiraju sekundarni izdanci u čvoru bokorenja. Kada pšenica dostigne fazu 3. lista, nastaje čvor bokorenja i on je najvažniji deo mlade biljke, jer se u njemu nalaze svi delovi buduće, odrasle biljke. Optimalni uslovi za bokorenje su svakodnevne temperature od 15-17 stepeni tokom dana. Ovaj […]
Detaljnije
04.05.2022
Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Primena preparata u koštičavom voću u fazi formiranih plodova
Razvoj semena i ploda koštičavih voćnih vrsta počinje dvojnim oplođenjem, a završava se nastupanjem botaničke zrelosti. Za to vreme u plodu se dešavaju morfološke, fiziološke i biohemijske promene. Period razvoja ploda koštičavih voćnih vrsta od punog cvetanja do berbe traje 30-80 dana. Prva faza traje od oplođenja do početka odrvenjavanja koštice. Odlikuje se intenzivnim rastom […]
Detaljnije
04.05.2022
Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Sta raditi u slučaju pojave stresnih uslova u proizvodnji maline?
Među jagodastim voćnim vrstama koje se gaje u Srbiji, malina je preko tri decenije najznačajnija voćka uzimajući u obzir obim proizvodnje, ukupne površine i ostvareni izvoz. Agroekološki uslovi za gajenje maline su skoncentrisani na relativno mali prostor zapadne i centralne Srbije, ali se u poslednjoj deceniji malina sve više širi i izvan ovih tradicionalnih […]
Detaljnije
04.05.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Voćarstvo
SAVET VOĆARA – Intezivni porast i razvitak plodova jagode
Nakon dvojnog oplođenja jagode, semeni zameci se razvijaju u semenke i pritom luče fitohormone koji podstiču porast cvetova u sočan plod. Porast ploda jagode u zavisnosti od sorte i vremenskih prilika traje od 20 do 40 dana. U toku razvoja plod prolazi kroz tri etape.U prvoj etapi su intenzivne deobe ćelija tvornog tkiva, dok u […]
Detaljnije
04.05.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
Primena bioregulatora u proredi plodova jabuke
Proreda plodova Primena biopesticida i bioregulatora polako, ali sigurno zauzima svoje mesto u poljoprivrednoj proizvodnji. Njihova primena ima brojne prednosti. Osim što je bezbedna za zdravlje i životnu sredinu, omogućava proizvodnju kvalitetnih i zdravih plodova, bez vremenskih ograničenja u primeni, a samim tim obezbeđuje i povećanje prinosa. Regulisanje rasta i rodnosti pored rezidbe […]
DetaljnijeCvetanje jabuke
Cvetanje je najkritičnija fenofaza jabuke u pogledu osetljivosti cvetova i cvetnih elemenata na niske temperature, ali i napade bolesti i štetočina. Vreme cvetanja (početak, tok, trajanje) zavisi od genotipskih osobina sorte i od delovanja ekoloških činilaca. Kao i kod ostalih voćnih vrsta, u fenofazi cvetanja mogu se razlikovati tri osnovne podfaze: Početak cvetanja, […]
Detaljnije
11.04.2022
Savet agronoma
, Voćarstvo
Cvetanje jagode
Cvetanje (otvaranje kruničnih listića cveta) je bitan činilac rodnosti jagode. To je veoma osetljiva fenofaza, jer od poznih mrazeva mogu da stradaju otvoreni cvetovi, a još više mladi plodovi. Početak, tok i dužina cvetanja zavise od osobina sorte, goegrafske širine, nadmorske visine, ekspozicije, primenjene agrotehnnike i vremenskih prilika koje vladaju pre i za vreme […]
Detaljnije
11.04.2022
Izdvajamo
, Savet agronoma
, Voćarstvo
Kako protiv bakteriozne plamenjače u krušci?
Bakterioznu plamenjaču kruške izaziva parazitska bakterija Erwinia amylovora. Bolest potiče iz Severne Amerike, gde je zbog ogromnih šteta koje je prouzrokovala u nekim oblastima SAD i Kanade praktično bilo napušteno gajenje kruške. U Evropi je nije bilo do 1957. godine kada je otkrivena u Engleskoj. Otuda se proširila na mnoge zemlje, a 1990. godine otkrivena […]
Detaljnije
21.03.2022
Savet agronoma
, Vesti
, Voćarstvo
SAVET AGRONOMA – Bubrenje pupoljaka i mišije uši kod jabuke
Jabuka je voćna vrsta koja se u Srbiji gaji na oko 30 000 ha i kao takva zauzima vodeću poziciju u voćarskoj proizvodnji. Vegetacioni period ove voćne vrste je najduži, shodno tome, najveće su mogućnosti za ostvarivanje zaraza različitih patogena i štetočina. Nakon perioda mirovanja, jabuka ulazi u prvu značajnu fenofazu bubrenje i pucanje pupoljaka, […]
DetaljnijeKako da unapredite poljoprivrednu proizvodnju?
Primena adekvatnih proizvoda za tretiranje zemljišta, semena, ishranu biljaka i brigu o plodovima je preduslov uspešne poljoprivredne proizvodnje, a sledeći korak predstavlja praćenje uputstva stručnjaka sa iskustvom i znanjem iz različitih oblasti poljoprivrede.
Naši agronomi će vas naučiti koji uslovi su adekvatni za uzgoj određenih plodova, kako treba brinuti o zemljištu, kako izgledaju procesi setve i žetve, ali i kakve prinose možete očekivati.
Bilo da tek počinjete da se bavite poljoprivredom, ili ste već imate iskustva sa ratarstvom, povrtarstvom ili nekom drugom granom biljne proizvodnje, primena naših saveta je samo korak ka još kvalitetnijim plodovima i razvijenijoj proizvodnji.
Saveti za sve poljoprivrednike
Naš tim čine stručnjaci koji se mogu pohvaliti znanjem i iskustvom u svim granama poljoprivrede. Bilo da vas zanimaju mišljenja agronoma u vezi ratarstva, povrtarstva, voćarstva, hortikuture, ili čak osnovnih mikrobioloških procesa kojima se dobijaju važna đubriva, ovde ćete naći sve što vam je potrebno.
Pripremili smo i niz saveta za stočarstvo, brigu o životinjama i njihovu prehranu. Oslonite se na mišljenja profesionalaca iz tima čija je misija unapređenje vaše poljoprivredne proizvodnje.