Tečno mikrobiološko đubrivo UNIKER se koristi u ratarstvu, povrtarstvu i voćarstvu za:
1. Razlaganje žetvenih ostataka
Uniker ubrzava procese razlaganja žetvenih ostataka i utiče povoljno na plodnost zemljišta. Iznošenje žetvenih ostataka nakon skidanja useva je veoma štetno po plodnost zemljišta jer se uklanja sveža organska materija čijom transformacijom nastaju humusne materije. Humus je veoma značajan za održavanje plodnosti zemljišta odnosno za poboljšavanje njegovih, fizičkih, hemijskih i bioloških osobina.
Sveži organski ostaci koji vode poreklo od biljaka (koren, list, stablo, plodovi), životinja i mikroorganizama (biomasa) se transformišu ili do potpune mineralizacije ili do polurazloženih materija koje direktno ili indirektno ulaze u sastav humusa.
Ove transformacije se u zemljištu odvijaju posredstvom mikroorganizama koji imaju sposobnost razlaganja celuloze, hemiceluloze i lignina. Intenzitet transformacija zavisi od vrste biljnog materijala, temperature, sadržaja vode i aktivnosti prisutnih populacija mikroorganizama. Mineralizacija se često odvija sporo, usled čega u zemljištu do sledeće setve ostaju nerazloženi i polutazloženi ostaci biljaka, što otežava presetvenu pripremu zemljišta i ujednačeno nicanje biljaka.
Primenom Unikera koji sadrži bakterije koje razlažu celulozu ubrzavaju se procesi transformacije žetvenih ostataka u zemljištu. Korišćenjem Uniker-a sprečava se stvaranje azotne depresije (nedostatak pristupačnog azota) u zemljištu, jer Uniker sadrži organsku materiju koja se uz pomoć proteolitičkih bakterija razlaže do pristupačnog azota (NH4) čime se reguliše C/N odnos.
2. Kompostiranje
Kompostiranje je prirodni proces razgradnje organskih materija pri kojem različite grupe mikroorganizama razlažu i pretvaraju organsku masu u relativno stabilnu organsku materiju sličnu humusu – kompost.
Komposti su organska đubriva dobijena kompostiranjem različitih organskih, prvenstveno biljnih ostataka (opalog lišća, granja, poljoprivredni otpada od orezivanja voća i vinove loze, pokošena trava, kuhinjski otpaci: sirovi ostaci povrća, kora krompira, ostaci – voća, talog kafe, ostaci čaja, ljuske jaja itd.).