Bioregulatori Karpo i Auksol u proredi plodova jabuke
Bioregulatori Auksol i Karp se uspešno koriste kao jedna od ključnih pomotehničkih mera u proizvodnji jabuka, a to je proreda plodova. Ovi bioregulatori su posebno efikasni u regulisanju veličine centralnog ploda. Koncentracija primene varira u zavisnosti od sorte i veličine centralnog ploda, pri čemu se preporučuje upotreba rastvora Auksola i Karpa u koncentraciji od 0,5-1%. Za sortu Granny Smith se preporučuje upotreba 1% Karpa u kombinaciji sa 0,1% Lepilom.
Dejstvo auksina i citokinina se primećuje dominacijom centralnog ploda. Bioregulatori podstiču ubrzanu celijsku deobu u centralnom plodu, što rezultira njegovim bržim rastom. Istovremeno, bocni plodovi ostaju bez adekvatne količine hraniva, što zaustavlja njihov rast i dovodi do njihovog slabijeg razvoja. Kao posledica toga, ovi bocni plodovi opadaju jer nisu dovoljno razvijeni da bi opstali na stablu.
Primena bioregulatora Auksol i Karpo u pravilnoj koncentraciji i u odgovarajućem trenutku omogućava optimalnu regulaciju prorede plodova, čime se postiže željeni kvalitet i veličina jabuka. Važno je pratiti preporučene koncentracije i primeniti ih u skladu sa specifičnostima sorte i veličinom centralnog ploda, kako bi se postigao željeni rezultat i unapredila ukupna produktivnost voćnjaka.
Konsultacije o primeni : dipl.ing Milica Jevtić +381 (0)64 646 97 41