Silko za lucerku je namenjen pripremanju silaže/senaže lucerke, a njegova primena se ogleda u većoj hranjivoj vrednosti silaže i brojnim drugim benefitima koji doprinose njenom celokupnom kvalitetu.
Zašto je važan i kako deluje Silko za lucerku?
Cilj konzervisanja zelenih biljaka siliranjem je da se maksimalno očuva njihova hranljiva vrednost u što dužem periodu i da se za životinje dobije ukusna i zdrava hrana, kao i obezbedi stabilna proizvodnja mleka i mesa.
Silaža je proizvod koji nastaje u postupku konzervisanja stočne hrane metodom siliranja putem prirodne mikroflore ili dodatih inokuliranih, odabranih sojeva bakterija mlečno – kiselinskog vrenja.
Obzirom da su mlečno-kiselinskih bakterija u veoma malom broju sa lišća i da šećere fermentišu po heterofermentativnom tipu, tok fermentacije je nekontrolisan, a silaža obično nije zadovoljavajućeg kvaliteta, nema lep ukus i miris i životinje je nerado konzumiraju.
Iz tog razloga se preporučuje korišćenje inokulanata, odnosno specijalnih dodataka na bazi homofermentativnih mlečnih bakterija, jer se u startu postiže visoka brojnost ovih bakterija.
Šta je potrebno za uspešno pripremanje silaže?
Za uspešno pripremanje silaže neophodno je obezbediti anaerobne uslove sabijanjem čime se sprečava rast aerobnih mikroorganizama, kao što su kvasci, plesni i truležne bakterije koje loše utiču na kvalitet silaže i zdravlje životinja.
Silko za lucerku sadrži homofermentativne mlečne bakterije koje produkuju enzime koji hidrolizuju polisaharide do monosaharida i na taj način umanjuju deficit šećera u lucerki. Takođe, sadrži konzorcijum homofermentativnih mlečnih bakterija koje su aktivne na različitim pH.