Bokorenje pšenice – Preporuke naše stručne službe
Bokorenje pšenice predstavlja fenofazu rasta i razvića, pri čemu se formiraju sekundarni izdanci u čvoru bokorenja.
Kada pšenica dostigne fazu 3. lista, nastaje čvor bokorenja i on je najvažniji deo mlade biljke, jer se u njemu nalaze svi delovi buduće, odrasle biljke. Optimalni uslovi za bokorenje su svakodnevne temperature od 15-17 stepeni tokom dana. Ovaj proces se odvija do početka vlatanja, kada se usporava, odnosno skroz prestaje.
U periodu pred nama pšenica je najosetljivija, jer su vremenski uslovi promenljivi. Zato poljoprivredni proizvođači treba na vreme da preduzmu neophodne mere za postizanje što boljih rezultata.
Primenom Slavola i Amiksola u kombinaciji, pšenica postiže dobru kondiciju za izazovan period koji joj predstoji. Slavol sadrži indol-3-sirćetnu kiselinu koja lako prodire kroz list i dolazi do čvora bokorenja, pri čemu se ćelije ubrzano dele i samim tim dolazi do većeg i boljeg bokorenja. Primenom Amiksola, koji sadrži aminokiseline biljnog porekla, dolazi do direktnog uključenja u proces sinteze proteina.
Doza primene je Slavol 5 lit/ha + Amiksol 2 lit/ha. Može da se meša sa herbicidima.
Naš tim agronoma je na raspolaganju za sve konsultacije: Klik https://agrounik.rs/kontakt/
Proizvode možete naći u poljoprivrednim apotekama i zadrugama.
Dipl.ing Milica Baloš, stručni saradnik