Voćarstvo predstavlja jednu od najperspektivnijih grana poljoprivrede, koja uz temeljan pristup čitavom procesu može da pruži vrlo plodan uzgoj voća. Sadnja voća nije jednostavna, jer zahteva znanje o svakom segmentu uzgoja, a mi smo tu da vam voćarstvo i vinogradarstvo pojednostavimo korisnim savetima.
Preporuke za jesenju sadnju voća
Sadnja voća se, uglavnom, obavlja u periodu mirovanja, tj. tokom jeseni i zime , pa do prolećnog kretanja vegetacije. Prednost jesenje sadnje voća ogleda se u boljem ukorenjavanju sadnica kao i njihovom bržem i ujednačenijem razvoju tokom proleća. Pre samog procesa sadnje neophodno je obaviti niz agrotehničkih postupaka od kojih je neizostavna agrohemijska analiza zemljišta, […]
DetaljnijeBioregulatori Karpo i Auksol u proredi plodova jabuke
Bioregulatori Auksol i Karp se uspešno koriste kao jedna od ključnih pomotehničkih mera u proizvodnji jabuka, a to je proreda plodova. Ovi bioregulatori su posebno efikasni u regulisanju veličine centralnog ploda. Koncentracija primene varira u zavisnosti od sorte i veličine centralnog ploda, pri čemu se preporučuje upotreba rastvora Auksola i Karpa u koncentraciji od 0,5-1%. […]
DetaljnijeERWIX – Efikasna borba protiv Erwinia Amylovora
Erwinia amylovora je prouzrokovač bakteriozne plamenjače, izuzetno destruktivne bolesti jabučastog voća. Za njenu kontrolu potrebno je preduzeti više mera predostrožnosti u koje spadaju pravilne agrotehničke mere, mehaničke mere, gajenje otpornih sorti i svakako biološke mere zaštite. Opšte je poznato da se bakterija lako širi vetrom i kišnim kapima i da se zaraza može ostvariti, kako […]
DetaljnijeSAVET VOĆARA – Primena preparata u koštičavom voću u fazi formiranih plodova
Razvoj semena i ploda koštičavih voćnih vrsta počinje dvojnim oplođenjem, a završava se nastupanjem botaničke zrelosti. Za to vreme u plodu se dešavaju morfološke, fiziološke i biohemijske promene. Period razvoja ploda koštičavih voćnih vrsta od punog cvetanja do berbe traje 30-80 dana. Prva faza traje od oplođenja do početka odrvenjavanja koštice. Odlikuje se intenzivnim rastom […]
DetaljnijeSAVET VOĆARA – Sta raditi u slučaju pojave stresnih uslova u proizvodnji maline?
Među jagodastim voćnim vrstama koje se gaje u Srbiji, malina je preko tri decenije najznačajnija voćka uzimajući u obzir obim proizvodnje, ukupne površine i ostvareni izvoz. Agroekološki uslovi za gajenje maline su skoncentrisani na relativno mali prostor zapadne i centralne Srbije, ali se u poslednjoj deceniji malina sve više širi i izvan ovih tradicionalnih […]
DetaljnijeSAVET VOĆARA – Intezivni porast i razvitak plodova jagode
Nakon dvojnog oplođenja jagode, semeni zameci se razvijaju u semenke i pritom luče fitohormone koji podstiču porast cvetova u sočan plod. Porast ploda jagode u zavisnosti od sorte i vremenskih prilika traje od 20 do 40 dana. U toku razvoja plod prolazi kroz tri etape.U prvoj etapi su intenzivne deobe ćelija tvornog tkiva, dok u […]
DetaljnijePrimena bioregulatora u proredi plodova jabuke
Proreda plodova Primena biopesticida i bioregulatora polako, ali sigurno zauzima svoje mesto u poljoprivrednoj proizvodnji. Njihova primena ima brojne prednosti. Osim što je bezbedna za zdravlje i životnu sredinu, omogućava proizvodnju kvalitetnih i zdravih plodova, bez vremenskih ograničenja u primeni, a samim tim obezbeđuje i povećanje prinosa. Regulisanje rasta i rodnosti pored rezidbe […]
DetaljnijeCvetanje jabuke
Cvetanje je najkritičnija fenofaza jabuke u pogledu osetljivosti cvetova i cvetnih elemenata na niske temperature, ali i napade bolesti i štetočina. Vreme cvetanja (početak, tok, trajanje) zavisi od genotipskih osobina sorte i od delovanja ekoloških činilaca. Kao i kod ostalih voćnih vrsta, u fenofazi cvetanja mogu se razlikovati tri osnovne podfaze: Početak cvetanja, […]
DetaljnijeCvetanje jagode
Cvetanje (otvaranje kruničnih listića cveta) je bitan činilac rodnosti jagode. To je veoma osetljiva fenofaza, jer od poznih mrazeva mogu da stradaju otvoreni cvetovi, a još više mladi plodovi. Početak, tok i dužina cvetanja zavise od osobina sorte, goegrafske širine, nadmorske visine, ekspozicije, primenjene agrotehnnike i vremenskih prilika koje vladaju pre i za vreme […]
DetaljnijeKako protiv bakteriozne plamenjače u krušci?
Bakterioznu plamenjaču kruške izaziva parazitska bakterija Erwinia amylovora. Bolest potiče iz Severne Amerike, gde je zbog ogromnih šteta koje je prouzrokovala u nekim oblastima SAD i Kanade praktično bilo napušteno gajenje kruške. U Evropi je nije bilo do 1957. godine kada je otkrivena u Engleskoj. Otuda se proširila na mnoge zemlje, a 1990. godine otkrivena […]
DetaljnijeUspešan uzgoj voća uz naše stručne savete
Ukoliko je voćarstvo vaše zanimanje, ili imate nameru da se pozabavite uzgojem voća, stručni saveti agronoma će vam sigurno dobro doći. Voćarstvo zahteva detaljno poznavanje različitih sorti biljaka, zemljišta i uslova u kojima se vrši uzgoj voća, a održavanje voćnjaka zahteva značajan nivo zalaganja ukoliko su vam cilj zdravi i ukusni plodovi.
Zbog toga je neophodno da se posavetujete sa agronomima, koji će vam već na početku otkriti sjajne trikove koji će značajno olakšati posao, a ujedno vas poštedeti gubljenja vremena i nepotrebnih gubitaka.
Saveti za voćarstvo i uzgoj svih vrsta voća
Bilo da vas zanima uzgoj jagode, breskve, vinove loze, maline ili drugih voćki, tu smo da doprinesemo vašem poslovanju kroz korisne preporuke koje će vam pomoći. Voćarstvo i vinogradarstvo su lakši uz dobre savete iskusnih agronoma!