Šta je silaža i zašto je bitno da bude kvalitetna?
Silaža je proizvod koji nastaje u postupku konzervisanja stočne hrane metodom siliranja, putem prirodne mikroflore ili dodatih, inokuliranih i odabranih sojeva bakterija koje izazivaju i pospešuju mlečno – kiselinska vrenja.
S obzirom na to da je mlečno-kiselinskih bakterija u lišću veoma malo i da šećere fermentišu po heterofermentativnom tipu, tok fermentacije je prilično nekontrolisan, a krajnji rezultat silaže obično nije zadovoljavajućeg kvaliteta, odnosno seno nema lep ukus i miris, pa ga životinje nerado konzumiraju.
Šta naš Silko za travu i žitarice obezbeđuje za stočarstvo?
Savremeni uzgoj u govedarstvu ne može se zamisliti bez korišćenja silaže. Cilj siliranja je svojevrsno konzervisanje zelenih biljaka i maksimalno očuvanje njihove hranljive vrednosti u što dužem periodu. Uz Silko za travu i žitarice životinje dobijaju ukusnu i zdravu hrana tokom cele godine, čime obezbeđujete stabilnu proizvodnja mleka i mesa.
Silko za silažu trava i žitarica se kao inokulat preporučuje baš zbog specijalnih dodataka na bazi homofermentativnih mlečnih bakterija, koje u startu postižu visoke rezultate.
Za uspešno pripremanje silaže, neophodno je obezbediti anaerobne uslove sabijanjem, čime se sprečava rast aerobnih mikroorganizama, kao što su kvasci, plesni i truležne bakterije – koje loše utiču na kvalitet silaže, a potom i na zdravlje životinja.
Agrounik je u toku naučno-istraživačkog rada učešćem na projektima, koje je finansiralo Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, razvio paletu proizvoda – Silko – za pripremanje silaže kukuruza, silaže i senaže lucerke kao i travnatih i leguminoznih smeša.