
Agrounik i Sofia Biologika pozivaju na Osmi dečji festival Oplenac – 14. septembar u Topoli
Pozivamo sve roditelje i njihove mališane da nam se pridruže na Osmom dečjem festivalu Oplenac, koji će se održati 14. septembra 2025. godine u Topoli, u blizini crkve Svetog Đorđa. Prijatelj festivala, Agrounik, zajedno sa brendom Sofia Biologika, ponosno učestvuje u ovom posebnom događaju posvećenom deci, igri i istraživanju. 🌿 Za najmlađe posetioce pripremili smo […]
DetaljnijeAntraknoza u paprici – najveći problem tokom berbe i kako ga brzo rešiti
Antraknoza paprike (Colletotrichum spp.) Etiologija bolesti Antraknoza paprike je ozbiljna gljivična bolest čiji su najčešći uzročnici vrste iz roda Colletotrichum, pre svega Colletotrichum truncatum, C. gloeosporioides i C. acutatum. Ove polifagne fitopatogene gljivice parazitiraju veliki broj biljnih vrsta, a na paprici mogu izazvati značajne ekonomske štete, naročito u intenzivnoj proizvodnji i u uslovima povećane vlažnosti. […]
Detaljnije
Zeleno uvenuće paprike – prepoznajte i reagujte na vreme
Zeleno uvenuće paprike (Verticillium allo-atrum) predstavlja jednu od najznačajnijih bolesti u savremenoj proizvodnji paprike – kako na otvorenom polju, tako i u plasteničkim uslovima. U kombinaciji sa čestim kolebanjima temperature i optimalnom vlažnošću zemljišta, infekcija se može razviti vrlo brzo i uzrokovati ozbiljne štete. 🔍 Simptomi bolesti: Postepeno uvenuće pojedinih biljaka Lišće omekšava i klone, […]
Detaljnije
Crna pegavost paradajza (Alternaria solani)
Crna pegavost paradajza, koju izaziva gljiva Alternaria solani, jedno je od najrasprostranjenijih oboljenja paradajza. Može se razviti na svim nadzemnim delovima biljke, ali se prvi simptomi najčešće javljaju na donjem lišću starijih biljaka. Simptomi bolesti Prepoznatljivi simptomi uključuju: Okrugle, sivomrke pege sa jasno izraženim koncentričnim krugovima (tzv. meta-pege), Hloroza (žutilo) oko pega, koje nastaje usled […]
Detaljnije
NIKA Ca – Rešenje za nedostatak kalcijuma u povrtarskoj proizvodnji
Savremena proizvodnja povrća, uz primenu intenzivne agrotehnike, često dovodi do neravnoteže u ishrani bilja, što može rezultirati viškom ili nedostatkom mikroelemenata. Kulture poput paprike i paradajza naročito su osetljive na nedostatak kalcijuma, što direktno utiče na kvalitet i količinu plodova. Zašto je kalcijum važan? Jedan od prvih simptoma nedostatka kalcijuma javlja se na listovima u […]
Detaljnije
Siva trulež na povrću – Prevencija i zaštita uz ERWIX
Promene temperature i visoka vlažnost vazduha stvaraju idealne uslove za razvoj sive truleži (Botrytis cinerea), jednog od najopasnijih patogena koji napada čak 250 različitih biljnih vrsta. Najčešće ugrožene povrtarske kulture su: paradajz krastavac paprika salata kupus i druge povrtarske biljke. Gde i kako se javlja siva trulež? Botrytis cinerea napada sve nadzemne delove biljke: stabljiku, […]
Detaljnije
Fuzariozno uvenuće paradajza – prepoznajte problem i zaštitite useve!
Nestabilno vreme sa čestim kolebanjima temperature pogoduje razvoju fuzarioznog uvenuća paradajza. U plastenicima je već primećeno uvenuće, koje izaziva gljiva Fusarium spp – jedan od najopasnijih patogena paradajza. 🔬 Epidemiologija bolesti Infekciji i razvoju fuzarioznog uvenuća najviše pogoduju:✅ temperature od 24 – 28°C (očekivane u narednom periodu)✅ optimalna vlažnost zemljišta✅ peskovita zemljišta kisele reakcije Razvoj […]
Detaljnije
BIONIX – Prvi domaći bioinsekticid sa Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki
BIONIX je prvi domaći bioinsekticid koji sadrži Gram-pozitivnu bakteriju Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. Tokom procesa sporulacije, bakterija produkuje protein – protoksin u obliku kristala, koji predstavlja aktivnu materiju preparata. Unošenjem protoksina putem ishrane, u srednje crevo mladih larvi štetnih insekata, dolazi do njegove aktivacije u obliku insekticidnog delta-endotoksina. Do aktivacije protoksina dolazi usled visoke pH […]
Detaljnije
BIONIX – Prirodna zaštita kupusa od štetočina: Kupusni moljac i mali kupusar pod kontrolom
Kupus – Jedna od najznačajnijih povrtarskih kultura u Srbiji Kupus je jedna od najznačajnijih povrtarskih kultura u Srbiji, kako sa aspekta obima proizvodnje, tako i same potrošnje. Intenzivna proizvodnja zahteva ozbiljan pristup merama zaštite, jer štetočine koje ga napadaju tokom vegetacije mogu prouzrokovati velike probleme povrtarima. To, naravno, dovodi do smanjenog roda i lošijeg kvaliteta […]
Detaljnije
Za zrno bogato proteinima – uz Amiksol u drugom tretmanu!
Ostvarenje visokog sadržaja proteina u pšenici i drugim žitaricama ne zavisi samo od sorte. To je cilj kojem se pristupa već u izboru sorte, ali i kroz pravovremeno i precizno upravljanje usevom tokom cele vegetacije. Na sadržaj proteina značajno utiču: Plodnost zemljišta (sadržaj humusa) Raspored i količina padavina, naročito u kasnim fazama razvoja Zdravstveno stanje […]
Detaljnije