Silko za kukuruz

silko-logo

Silko je specijalizovan proizvod čija je glavna namena silaža kukuruza. Primenjuje se za siliranje zrna kukuruza ili cele biljke. Od velikog je značaja zbog višestrukog delovanja i sastava koji silažu čini ukusnijom i kvalitetnijom za životinje, a samim tim utiče i na krajnji kvalitet njihovog mleka. 

Opis

Za visoko proizvodne farme krava je izuzetno važno da hrana koju konzumiraju bude kabasta i visokog kvaliteta, budući da se na istim farmama proizvodi preko 10.000 litara mleka po kravi, a ta količina nekada ide čak i preko 15.000 litara. 

Silko značajno doprinosi spremanju kvalitetne hrane koja je presudna za profitabilnost farmi mlečnih krava. Ona se dobija od biljaka ubranih u optimalnoj fazi zrelosti (kukuruz u voštanoj fazi a lucerka pre cvetanja), i konzervisanih u što kraćem roku (za jedan do dva dana).

Zašto je potrebna silaža kukuruza?

Izdvajamo najvažnije argumente koji naglašavaju važnost silaže kukuruza: 

silko-primena

Silko za kukuruz sadrži homofermentativne bakterije koje više od 90% šećera koriste za sintezu mlečne kiseline, koja ima jaka baktericidna ali fungicidna svojstva, značajna za kontrolu aktivnosti gljivica (plesni i kvasaca) u eventualnoj naknadnoj fermentaciji. 

Na taj način Silko za kukuruz povećava aerobnu stabilnost silaže nakon otvaranja silotrenčova. Mlečna kiselina proizvedena od strane mlečno kiselinskih bakterija iz Silka inhibira rast drugih mikroorganizama koji su netolerantni na kisele uslove (kvasaca, plesni, enterobakterija i klostridija-uzročnika kvarenja silaže).  

Kako se snižava pH vrednost, smanjuju se gubici silaže zbog konverzije rastvorljivih biljnih ugljenih hidrata u mlečnoj kiselini sa 96.9%. Silko za kukuruz sadrži kombinaciju različitih sojeva bakterija koje mogu da fermentišu različite vrste šećera u materijalu koji se silira, usled čega je maksimalna iskorišćenost šećera i produkcija mlečne kiseline. 

Upotrebom Silka za kukuruz skraćujemo prirodan put fermentacije, brže se postiže optimalna pH vrednost, smanjuju se gubici organske materije, poboljšava se svarljivosti NDF-a i ADF-a.  To dovodi do povećanja dnevnog prinosa mleka i prirasta. Silaža kukuruza dobijena primenom Silka je ukusnija za životinje koje je rado konzumiraju i daju bolji kvalitet mleka.

SIlko za kukuruz sadrži 4 specijalno odabrana soja bakterije Lactobacillus plantarum i Lactobacillus buchneri koje imaju sposobnost da različite vrste prostih šećera (monosaharida) fermentišu do mlečne kiseline, pri čemu produkuju veće količine mlečne, a manje buterne i sirćetne kiseline. 

Primenom Silka silaža kukuruza ima veći sadržaj suve materije i proteina, a manji sadržaj amonijačnog azota. To dovodi do povećanja svarljivosti hrane i boljeg prirasta životinja. Mlečna kiselina ima fungicidno dejstvo, odnosno zaustavlja rast plesni nakon otvaranja silaže, što smanjuje rizik od pojave mikrotoksina i kvarenja.

Način upotrebe Silka za kukurz:

Silažu pripremati standardnom tehnologijom!

Glavni efekti primene Silka za kukuruz su:

Iskustva korisnika

Zadovoljni korisnici

agrounik-tehnologija-drvo
KONCEPT

Agrounik tehnologija

Nastala u rezultatu multi-disciplinarnih naučnih istraživanja u kojima su ispitivani efekti primene PGPR bakterija iz kolekcije Agrounik u proizvodnji ratarskih kultura, povrća i cveća, voća i vinove loze.

KUPOVINA

Gde možete kupiti naše proizvode

Poljoprivredne apoteke

Zadruge

Veleprodaje

Interesuje vas Silko za kukuruz

Pošaljite upit

Ukoliko Vas interesuje Silko za kukuruz, kontaktirajte nas putem ove forme.

"*" indicates required fields

Izdvajamo iz ponude

Preporučujemo

PRIMENA PROIZVODA

Saveti agronoma

Stručno vođstvo za vašu uspešnu i održivu poljoprivredu, zasnovano na znanju, iskustvu i savremenim rešenjima.

SILAŽA KUKURAZA PRIPREMLJENA SA INOKULANTOM SILKO

Dobro pripremljena silaža predstavlja kvalitetno kabasto hranivo koje se koristi u ishrani preživara....

SILKO – Za ukusniju silažu i kvalitetnu ishranu goveda

Savremena proizvodnja u govedarstvu ne može se zamisliti bez korišćenja silaže....