![Featured image](https://agrounik.rs/wp-content/uploads/2020/03/soja1.jpg)
Setva soje
Setvu soje treba početi kada se temperatura zemljišta stabilizuje na nivou od 10 do 12°C, dakle vreme setve soje uvek treba vezivati za temperaturu setvenog sloja, a ne strogo za datum. Suviše rana setva dovodi do usporavanja klijanja, hladno i vlažno vreme dovodi do pojave bolesti semena i ponika što za posledicu može imati proređen sklop. Mlada biljka soje je otpornija na niske temperature, može da podnese kratkotrajne mrazeve od -3 do -4ºC, te je opasnost od izmrzavanja manja nego kod kukuruza. Pri ranoj setvi period od setve do nicanja traje duže. Datum setve ima manji efekat na prinos sorti kraće vegetacije, dok se kod sorti duže vegetacije primećuje tendencija smanjenja prinosa sa kasnijom setvom.U našem regionu sorte druge grupe zrenja treba sejati početkom aprila, ranostasne sorte treba sejati tokom aprila, sorte kraće vegetacije možemo sejati i početkom maja meseca.
Pre setve soje preporučuje se da se seme soje istretira Rizolom za soju. Rizol za soju je tečno mikrobiološko đubrivo za inokulaciju semena soje. RIZOL ZA SOJU sadrži bakterije: AZOTOFIKSATORE – obavljaju azotofiksaciju i to: Simbiozne: Bradyrhizobium japonicum – obrazuju kvržice u korenu soje. Asocijativne: Azotobacter sp. – kolonizuju (naseljavaju) površinu korena soje. FOSFOMINERALIZATORE – organska jedinjena fosfora prevode u mineralne oblike, kolonizuju koren, snabdevaju biljke fosforom u početnim fazama razvoja.
Rizol za soju (200 ml) se pomeša sa vodom i nanese na 100 kg semena soje (hektarska norma). Tretman semena se može izvesti 3 meseca pre setve.